apricots

Marelice se koriste u kliničkoj prehrani bubrega, jetre

Marelice su korisne zbog prisutnosti vitamina.

Obrezivanje marelice obliku krune

Obrezivanje marelice marelice obliku krune

marelica Pozadina: Priča marelica više od jednog stoljeća. Su ga poznavali Rimljani,  istina, inače se zove - Armenski jabuka. Ovaj naziv preživljava za marelica u Botanika -  Armeniaca vulgaris. Neki stručnjaci vjeruju da su zapadne zemlje sastao s marelica  po Armenski trgovci, dok su drugi zove na Kavkazu domovinu marelice.  Europski marelice su također naziva zherdelyami.

Sjeverno od granice teče otprilike duž linije  Kharkov - Volgograd. Zherdeli manji i pokislee južnom marelice. Ali oni mrlja svijetla  naranče, okus izvanredan, i kosti se lako odvaja od celuloze, što ih  bitne za compotes i džemova. U Kini i Japanu, male slane marelice, masline slično.

U Rusiji marelica čest u vrtovima Sjevernom Kavkazu. Ona ima  intenzivnog rasta i dugovječnost - žive stotinama godina, mnogo voća do 30-40 godina. Ali  stabala u vrtovima me prije, zbog visokih stabala teško je žetve.  Zahtjevi: photophilous biljka, početkom cvatnje.

U proljeće i svjetla mraz ubija  cvijeće i cvjetni pupoljci.  Stablo može izdržati kratkoročni pad temperature -30 ° C. Marelica  prilično otporan na sušu, ali raste i na područjima s drenirani tla labav. Biće  zahtjevna na sastav tla, ne može tolerirati zbijen parcele.  Sastav: Plod sadrži šećere, organske kiseline, karotena, vitamina C, pektina  tvari.

Marelice su bogate kalijem, magnezijem, željezo, bakar, imaju visoku okusa  kvalitete obilježje "marelica" okus, odlikuje visoka biološki aktivnih  svojstva.  Podloge za marelicu: marelica mala-Crni, ili zherdeley.  Sadnja: sadnja marelice bolje u sredini južne i jugozapadnim padinama i na ravnom  tlo. Sadnja biljke koristiti cijepljenih biljaka.

Najbolji zaliha - sadnice  mala-Crni Hardy marelice. Shema sadnog 5 x 3-4 m. pasmine marelice presađivanje.  Većina sorti su pogodne za uzgoj u sredini putić mraz, Golden Summer,  Badem, odličan, Rossoshanskij zgodan crveno i Sina.

Slijetanje.  Mehanički sastav tla trebala bi biti slična izgubiti tako što pijeska  komposta i organskog gnojiva. Marelica voćni obilno, što uzrokuje prehrambene nedostatke  tvari. S tim u vezi, preporuča se hranjenje drveta u najintenzivniji razdoblja  razvoj: tijekom cvatnje i voća formacije.

Marelica je suša otporan usjeva,  ali u suhim razdobljima potrebno zalijevanje, da se formira kompletna voća bez  dovodeći u pitanje njihov okus. Jedan od ističe u brizi marelica  potreba za stanjivanje jajnika, kao i broj plodova po stablu često prelazi  moguće stablo kako bi se osiguralo njihov normalan razvoj.

Voća dozrijevaju u malim i  u velikoj mjeri gube miris i okus. Osim toga, izdaci snaga na  razvoj voća dovodi do osiromašenja od stabla, smanjujući otpornost i siromašnih  voće postaviti u budućnosti. Stanjivanje voća proizvedene nakon prirodne uveok  višak jajnika.

Tijekom thinning, potrebno je uspostaviti optimalan omjer između  količina voća i lišća na stablu, koji je u marelica je 1: 20. To ozbiljno utječe  na voće zrenja i kvalitetu. Stupanj stanjivanje ovisi o stanju stabla - u  oslabljena stabla, thinning bi trebao biti intenzivniji.

Izrezivanje: kruna marelica u obliku rijetko kata sustav od 5-6 skeletnih grana,  obično unutar prvih 2 do 3 godina nakon sadnje. S obzirom na krhkost marelica stabla,  moulded kruna s kostura grane odbacuju veliki kut u stablo i vidjeti da je  da nisu rastu s jednog mjesta rupe, i (najbolja opcija) odvojene 15-25  Nakon sadnje se provodi, pogledajte duboko rezanje grana i debla kostura.

Za bolje  puca u vrijeme kada su razvili 12-15 listova (početkom lipnja). Plodne obraštanje  grana, duljina preko 50 cm u proljeće skratiti punila  vino i više ostati na ostatak cvjetnih pupova. Nakon završetka  jačanje obrezivanje krune razrijediti osigurati odgovarajuće osvjetljenje, to je bolje  učiniti tijekom vegetacije (kolovoz-rujan) ili proljeće.

Tijekom ljeta, nakon što je u izobilju žetve, moguće je  za obnovu obrezivanje, ali imajte na umu da marelicama ne podnose duboko pomlađivanje  starih stabala. Štetočine i bolesti marelica i metode koje se bave s njima opisane su u Odjeljku  "Štetočine i bolesti voća i bobica usjeva."  Harvest: Rujan. Oni nisu prikladni za dugoročno skladištenje i dugo-udaljenost promet.

Voća za sušenje i  potrošnja lokalno dobivenih u punoj zrelosti, a za prijevoz - u vrijeme tranzicije  zelena boja na svijetlo žute ili slame-žutu boju. Pre-hlađenje voća u  hladnjak povećava njihovu sigurnost tijekom prijevoza. Za konzerviranje marelice dobivenih  kada je njihovo meso je još uvijek čvrsto. Skupi voće u suhom vremenu, nakon što je isparavanje rose.

Voće  prikupljeni u hladnom vremenu ili kada rosa, slabo pohranjene, isušivanje, kvalitetu  pogoršava. Ne možete ukloniti plod tijekom vrućih sati, kada se aktivira u procesu disanja,  smanjiti trajanje skladištenja. Započnite berbe mora se odmah kako ih izbjeći  churning. Voće prilično nježan, da prema njima treba biti oprezan.

Korištenje: tvari koje čine marelice doprinijeti održavanju  zdravlja, sprječavanje bolesti, neke su korisne u bolestima srca i krvnih  sustava, jetre i bubrega. Voće se konzumira svježe, sušene i konzervirane.  Od njih pripremiti sokove, compotes, džemovi i kandirano voće. Neke vrste su slatki sjemena,  se koristi u konditorskoj industriji, umjesto badema.

Iz gorke sjemenke  proizvodi industrijska ulja koja se koristi u pripremi ljekovitih masti.  puno karotena koji u tijelu pretvara u vitamin A i kalij soli, toliko potrebne za  održavanje acido-bazne ravnoteže i stimuliraju srčani mišić. Suho  marelica s kosti - to je suhe marelice, koštice - Kaisa. Podijeljen u polovice, to se zove sušene marelice.

marelica voće, suhe marelice, kajsije